Jaga 2 org anak arrwah abang. Lpas 8 tahun kak ipar dtg senyap2 rumah buat badan aku menggeletar.

Nama saya Husna. Aku mempunyai 2 adik beradik dan mak abah yang penyayang tapi semuanya hilang dalam sekelip mata bila keluarga saya terlibat dalam kemalangan jalan raya.. Pada Januari 2012, saya kehilangan emak dan abang saya..

Tak dapat saya nak gambarkan perasaan saya pada masa tu.. Sedih, sunyi, hilang arah dan semua perasaan negatif tu ada.. Boleh dikatakan complete lah perasaan negatif tu dalam diri saya waktu tu.. Tapi saya bersyukur sebab abah saya terselamat dalam kemalangan tu walaupun abah saya lumpuh separuh badan.. Ok, cukup lah tu sebagai pengenalan tentang diri saya..

Berbalik kepada tajuk ceritanya, abang saya meninggalkan seorang isteri yang cantik dan 2 orang anak lelaki yang comel dan masih kecil ketika itu.. Kedua-duanya masih menyusu dan memakai diapers. Setelah abang saya meinngal, kakak ipar saya mendiamkan diri selama beberapa bulan tanpa khabar..

Pernah saya cuba hubungi utk bertanyakan khabar tentang dirinya dan kedua anak buah saya tapi tidak berjaya. Mungkin salah saya kerana tidak bertanyakan khabar lebih awal lagi sehinggakan dia diam tanpa khabar berita.. Ya, saya mengaku saya salah tapi pada masa itu hidup saya juga terumbang ambing, antara belajar dan menjaga abah saya yang masih di Hospital (menunggu masa untuk pembedahan akibat kemalangan).

Oh ya, saya masih belajar di semester 5 pada waktu itu di salah satu Universiti tempatan yang berada di Shah Alam. Hidup saya berubah 360 darjah.. Daripada seorang anak gadis yang manja yang disediakan segala-galanya, saya mula berdikari. Aku akan pastikan abah saya cukup segala-galanya sebelum saya ke kelas dan saya akan segera pulang bila sesi pembelajaran saya tamat.

Ok fast forward, setelah 7 bulan pemergian abang saya, kakak ipar saya contact saya semula. Ya Allah, saya rasa macam doa saya semua dikabulkan. Allah dengar rintihan hati saya dan abah saya.. Kakak ipar saya bertanyakan khabar kami dan saya minta untuk berjumpa anak buah saya tetapi perjumpaan kami berlsaya di rumah kebajikan.. Ya, rumah kebajikan. Hati saya sebak.. Sebak melihat keadaan anak buah saya.. Dan saya tidak tahu kenapa dan mengapa mereka dihantarkan kesitu.. Aku speechless.

Selesai je perjumpaan tu, saya pulang kerumah dan saya terpaksa berbohong kepada abah saya (kaki abah saya tidak dapat bergerak jadi abah saya tak dapat nak berjumpa dengan cucu-cucunya) Aku cerita betapa happynya saya dapat jumpa kedua-dua anak buah saya dan mereka berdua dalam keadaan baik supaya abah saya tidak bersedih lagi..

Seminggu pun berlalu.. Aku asyik memikirkan keadaan mereka berdua disana.. Hati saya meronta-ronta mahu menjaga mereka.. Mereka masih ada waris, kenapa mereka dihantarkan kesana.. Tapi bila difikirkan semula yang saya masih belajar.. Tak ada income sendiri, macam mana lah saya nak jaga anak arwah abang saya.. Susu, pampers semua tu siapa yang nak beli.. Soalan ni berlegar-legar dalam fikirkan saya.

Jadi bermula lah rutin saya sebagai mummy instant masa tu.. Ok, saya tertinggal 1 part. Aku selamat bernikah selepas 5 bulan keluarga saya terlibat dalam kemalangan. Allah berikan semula sinar dalam hidup saya.. Aku dapat suami yang cukup baik. Dia banyak bantu saya.. Dari part sama-sama mandikan abah saya sampai lah dia membiayai segala yuran dan duit untuk saya print segala assignment-assignment saya. Dan yang paling saya gembira, dia setuju untuk menjaga anak awrah abang saya..

Terima kasih ya Allah kerana kau hantarkan dia untukku.. Maka start la rutin kami sebagai mummy dan daddy instant.. Masa tu lah kami belajar macam mana nak pilih botol susu yang elok, brand apa yang bagus untuk diapers, cara untuk bancuh susu dan lain-lain lagi. Encik Google sangat lah membantu ye. Reaksi kami sama macam parents lain yang dekat luar sana yang baru dapat anak..

Pejam celik pejam celik, selepas setahun kami jaga anak sulung awrah abang saya, saya grad dan mula bekerja.. Alhamdulillah saya dapat ringankan sikit perbelanjaan suami saya.. Walaupun kami cuma jaga anak sulung awrah abang saya, tapi kami tak pernah lupakan anak awrah abangku yang nombor 2 tu..

Kami kerap ambil dia untuk datang kerumah dan bermain dengan abang dia.. Tapi bila dah namanya budak-budak kan.. dia rasa abang dia dapat “macam-macam” dari kami tapi kitaorang tak bagi pun “macam-macam” dekat dia.. Aku terpukul bila dia berkata begitu. YaAllah, apa yang saya dah buat ni.. Dia pun anak awr ah abang saya.. Dia pun sama anak yatim macam abang dia.. Dia patut dapat sama hak macam abang dia.. Kenyataan-kenyataan ni semua menghantui saya semula..

Dipendekkan cerita, selang beberapa bulan selepas saya bekerja, berlsaya la sedikit konflik antara kakak ipar saya dan saya. Daripada konflik itu, saya terus menyuarakan hasrat kepada kakak ipar saya untuk mengambil anak kedua abang saya.. Biarlah saya yang jaga mereka berdua.. Susah senang saya, biar lah saya yang tanggung asalkan mereka berdua bersekolah (tadika).

Kakak ipar saya setuju memandangkan dia mempunyai sedikit masalah pada masa itu dan dia memberikan anak keduanya kepada saya untuk saya jaga. Aku cuba bagi yang terbaik dan saya yakin semua ibubapa diluar sana pun akan buat benda yang sama seperti saya dan suami saya buat.. Orang kata suppliment itu bagus, suppliment itu kami beli. Orang kata tadika itu bagus, tadika tu kami hantar walaupun kos pendaftaran sahaja sudah memakan belanja ribuan ringgit.

Hampir 8 tahun saya jaga mereka dan hari yang saya tsayati tu tiba.. Kakak ipar saya datang.. Tapi kali ni dia datang bukan untuk melawat anak-anaknya seperti selalu.. Kali ni dia datang untuk mengambil semula anak-anaknya tapi cara dia mengambil anak-anak itu diluar pengetahuan saya dan semasa ketiadaan saya dirumah.

Menggeletar badan saya bila pembantu saya call bagi tahu yang pakcik bas inform dia, kakak ipar saya datang ambil anak-anak awrah abang saya masa mereka mahu naik bas sekolah. Berkali-kali saya cakap dekat diri saya, “tak. Kak Mira (bukan nama sebenar) takkan buat macam ni. Kalau dia nak datang, dia mesti bagi tahu dulu” tapi air mata saya dah berjurai-jurai dah masa tu. Aku tak mampu nak kawal emosi saya.. Aku cuba hubungi kakak ipar saya berkali-kali tapi tidak dijawab.

Last sekali saya cuba whatsapp kakak ipar saya dan bertanyakan tentang anak-anak awrah abang saya.. Dia menjawab bahawa anak-anak ada dengan dia dan dia mahu mengambil anak-anak tu semula dan mempersoalkan tentang siapa yang mengandungkan mereka semua.

Aku terkedu.. Aku termenung memikirkan cara yang paling sesuai untuk saya sampaikan berita ni pada abah saya. Semua kerja di Office tergendala. Aku tak dapat nak fokus lagi.. Aku tahu abah saya pasti akan sedih.. Sedih yang sama seperti saya..

Dan hari ni, genaplah 3 minggu saya tidak mendengar suara anak instant saya.. Aku tidak lagi mendengar mereka memanggil “mummy” sambil memeluk saya, saya tidak lagi mendengar gelak tawa mereka dan saya tidak lagi dapat melihat mereka dihadapan saya.. Aku sedih, saya sakit, saya hancur, tapi saya sedar siapa lah saya untuk melawan hak seorang ibu yang melahirkan mereka.. Ibu yang mengandungkan mereka..

Ya, saya tidak dapat rasa nikmat melahirkan mereka dari rahim saya sendiri tapi saya syukur, Allah pinjamkan saya nikmat dapat membesarkan mereka.. Pengalaman yang tidak boleh dibeli dengan wang ringgit.. Orang mungkin ingat saya kuat bila saya tersenyum, saya ketawa, tapi saya bukan lah kuat seperti yang disangka.. Ada masa, bila saya bersendirian, saya menangis tersungkur..

Aku menangis semahu-mahunya.. Aku menangis setiap kali saya lihat baju-baju anak arwah abang saya.. Aku menangis setiap kali saya lihat buku- buku sekolah yang tersusun rapi di rak buku.. Aku menangis setiap kali saya terbayang mereka tersenyum manis memandang diriku tapi saya tahu, perancangan Allah adalah yang terbaik dan semua yang berlsaya ini atas izinNya..

Buat anak-anak mummy, S dan H.. Mummy sayangkan kalian.. Mummy sentiasa akan doakan S dan H disetiap sujud mummy.. Walau dimana pun S dan H berada, percayalah.. Mummy sayangkan kalian berdua dan mummy tak akan sesekali lupakan kalian.. Bergembiralah sayang..

Mummy akan doakan dari jauh.. Moga kalian membesar menjadi anak yang soleh dan mampu membahagiakan mama kalian serta menolong papa mama kalian di Akhirat kelak.. Wallahi, mummy ikhlas.. Mummy ikhlaskan segala-segalanya yang telah mummy berikan..

Buat kakak iparku, maafkan saya jika saya tersalah dalam mendidik mereka.. Maafkan saya jika saya tidak memberikan kesempurnaan kepada mereka.. Terima kasih sebab bagi saya rasa macam mana jadi seorang ibu..

Terima kasih ya Allah untuk pinjaman ini.. Dugaan kali ini benar-benar mengajar saya yang semua ini hanya pinjaman dan Allah yang memegang hati kita.. Allah yang membolak balikkan hati kita.. Serahkan hati kita sepenuhnya kepada Allah.. Biarkan Allah yang mengaturkan semuanya sehingga “keindahan” itu datang tepat pada waktunya..

Dan buat semua pembaca, saya minta jasa baik kalian semua untuk doakan supaya saya dapat bertemu semula dengan anak-anak arwah abang saya dan doakan lah saya dan suami saya dikurniakan zuriat kami sendiri.. Maaf kalau ada tersalah bahasa atau ayat yang mengelirukan.. Aku bukannya orang yang pandai untuk berkata-kata, saya hanya menulis tentang apa yang saya rasa..

– Husna iium.

Komen dari pembaca :

Mak Ety : Wahai anakanda….sepatutnya masa ambil anak2 tu terus dpt kn surat brtulis dn refer jabatan kebajikan tu untuk pengambilan anak angkat yg sah. Parents yg serah anak2 tersebut diberi tempuh 2 tahun…jika tidak ambil.blk anak2….selepas tu dah x bolih tuntut anaknya. Jka dia ambil…charged menculik…kita bolih report polis. TAPI….kalau saja2 TOLONG jaga tanpa bukti…. brtulis….abeslah …dia ambik jer anak dia n bolih charged you culik anak dia….So ???go to her house….cari sampaidapt…observered….adakah betul.dia jaga anak dgn baik…if not…go n REPORT to kebajikan masyarakat…ambik balik.anak2 sedara you atas sokongan kebajikan masyarakat….DONE…!!!….geram aih ngan pompuan mcm tu….budakdah besar…x yah beli pampers n susu…senang2 mai amik….ingat mcm anak kucin ker?????

Raiha Mindakon : Jgn mengalah. Fight for your right. Even they are not your own children but you yang besarkan diorang. Fight kt mahkamah tinggi syariah file case hadanah.

Annie Mohd : Buat apa mintak maaf kt kakak ipar tu? Dia yg patut datang melutut mintak maaf dari you. Manusia x sedar diuntung, kurang ajar pulak tu. Bukan semua ibu layak jadi ibu ye. Time budak tu kecik lg dia lari la nk hidup senang. Dah besar dah pandai itu ini mmg la tetiba mengaku ibu. Kalau I jd awak dik, I brainwash dia cukup2.

Anyway to you, I doakan semoga diberikan zuriat yg soleh/solehah di dunia. Kalau xde rezeki, di akhirat nanti semoga timbangan pahalamu lebih berat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *