Akibat jaga 2 orang anak, ibu ini hampir jadi gila dan mahu jadi bujang semula.

Assalamualaikum.Lebih kepada ruangan untuk meluah sebab saya buntu tapi lega dapat citer kat sini.Saya seorang surirumah punya dua anak. Dua laki2 yang sedang aktif meneroka dunia. Jadi macam2 experiment dan ujikaji yang diorang buat sampai tak tercapai dek akal.Saya mulanya ok lagi, iyela budak2 baru nak membesar mesti nak buat macam2 tapi sampai satu tahap.

Saya rasa saya terlampau tumpu pada anak saya je sampai diri saya sendiri tak jumpa kebahagiaan yang saya cari.Iyela setiap orang mesti ade impian atau dengan erti kata lain nak buat sesuatu yang dia nak buat tanpa gangguan anak2.Tapi kan saya ni sejak lahirkan anak sulung sampai la anak saya yang kedua ni saya tak pernah pegi memane tanpa diorang, kira 24 jam dengan saya. Diorang ni anak selang setahun sorang dah 4 tahun, sorang lagi 3 tahun.Cik suami dia keje badan beruniform jadi agak sibuk la nak menjaga anak2 ni.

Dengan saya tak pandai drive kereta lagi jadi membataskan pergerakan saya. Tapi kan benda tu kalau ikutkan boleh bincang.. tapi suami saya macam tak yakin nak jaga anak2 hatta untuk setengah hari.Saya ni sampai termimpi2 nak join kelas bisnes la.. nak join fun run la.. nak lepak kfc setengah hari pon jadi la.. Tapi saya tak dapat lagi dari anak saya lahir sampai la anak saya 4 tahun tahun ni.. hampir 4 tahun saya pendam perasaan ni.Since saya duk kampung kejap ni.

Saya ade mesej cik suami, saya lepaskan semua yang saya rasa, ape saya nak,tapi dipandang sepi oleh laki saya.. seolah2 saya ni tunggul tak berny4wa.penat woi jaga budak selang setahun ni.Sakit otak saya rasa kalau saya pendam perasaan nie lagi bertahun-tahun. Saya tak mau depression tapi keadaan sekeliling saya yang tak support saya.Saya paham laki saya keje, tapi takkan tanggungjawab pikul atas bahu seorang mak je kan? Buntu saya mikir.

Saya ni teringin nak naik bas macam dulu2 biar la saya tak pandai drive pon, sekarangkan banyak dah e-hailing yang boleh angkut saya memane2 saya suka.. saya cuma nak me time ja untuk saya.Kenapa orang tak leh nak paham ape saya rasa?Kenapa orang ingat surirumah ni memang kena masak,kemas,jaga anak 24 jam?Series saya stress wei ngadap benda ni hampir 4 tahun. Seingat saya la kan, saya pernah pisah ngan anak sulung saya 2 malam tu pon sebab saya check in hospital beranakkan adik dia.

Adik dia lahir, paling lama tinggal pon 3 jam saya boleh takde. Itu pon sebab saya pegi mengurut time sakit2 badan.Saya ni menderita otot urat lemah belah kiri sebab mungkin saya asyik mendukung baby besar yang masih manja dengan saya. Tu jela masa yang saya pernah pisah ngan anak2.. waktu lain memang melekat macam magnet.Saya nak “lari” kejap je dari hiruk pikuk anak2. Korang doakan saya ye..

Kenapa saya mintak macam ni macam saya sorang je pernah ade anak? Mak2 lain tak demand macam saya ni?Saya dah terbiasa independant dari zaman saya duk U, saya niaga, saya cod barang jalan kaki, saya kuar hujung minggu naik bas, naik LRT, ade kawan nak folow ade la teman, takde kawan yang free saya kuar je sorang.

Kekadang duk KFC sensorang.. saya makan sensorang saya OK je, asalkan saya ‘LARI’ dari rutin belajar saya.Ni saya bertahan je untuk 4 tahun ni, kalau takde solution jugak mungkin saya tak update dahla pasni, saya mungkin kat hospital jumpa psikatri.Haha mungkin jumpa doktor boleh buat saya bahagia sebab saya ‘lari’ dari saya mengadap kerja hakiki saya hari-hari yang saya bakal hadap sampai ke tua ni (kalau rezeki keje takde ngan saya la).Saya nak pesan je jangan la jadi macam saya, pendam hal ni lama2 sampai saya jeles ngan laki sendiri, sekarang saya kat kampung ngan budak2 ni dua ketul.

Dia duk sane macam bujang semula. Dan2 dapat gaji tak bagitahu saya, mesej pergi mane?Takde la teman member je kat shopping mall ni jap, takde la balik umah mak jap ni.. umah mak dia dengan tempat keje sejam setengah. Tula kan laki ni.. dia sorang je terus jadi bujang. Saya ni tersengguk2 menjaga anak dia sampai tido tak cukup.Korang jangan la pendam macam saya, korang kalau ade tak puas hati pape jela please la cerita.

Saya lega dah sikit. Lepas saya bagitahu suami saya ape saya tak puas hati, ape saya nak, luah kat sini lagi, otak saya dah rasa kosong dah sikit..Saya cuma tunggu approval je dari cik suami. Doakan saya ye.

– HAMBA SAHAYA (Bukan nama sebenar) via iium

Antara komen ntizen :

Haniff Sofian : Bagi perempuan rehat. Me time. Aku bagi wife aku 3 hari je stay hotel. Spa smua. Anak2 3 org aku jaga. Bagi mandi makan semua. Jumpa mama dia setengah jam je sehari.

Lepas setel. Ya rabbi. Lagi ligat dan seronok dia. Rehat yg mcmtu. Jd lipas kudung buat kerja.

Skrg aku pakai niat je order nasik. Dia terus buat siap ayam goreng paprik untuk dimakan.

Jadi kesimpulannya. Bg lah wife korg me time. Walau sekejap.

Mimi Na : Pm sy n serahkan ank2 puan utk sy jaga… Buatlah apa puan suka n nk pergi mana n stay dgn suami tu sebulan 2… Nt mental dah ok puan dtg amik blk ank2 puan kat ladang ni… Ank sy dah besar2 jd terasa sunyi plak x de ragam budak kecik… Hari2 ckp dgn lembu kambing je kat sini, ayam itik pun dah naik menyampah dgr sy ty dorg hari2, jd dtg je hantar ank puan tu kat sy, soal baju, susu n pampers pe semua sy tanggung… Pm tepi

Ayu Jafri : I feel u.. Kadg2 rs mcm bosan hadap bnda sme.. Jgn ckp ak xpki perancg mmg pki tp lekat jgk. Nk2 b4 kwin mmg jns bdikari g sne sni sorg2.. Tp yg bgus lki ak ni dia thu bni dia stress mlyan kerenh ank2, so mmg dia bwk ak bjln, bcuti. Mslhnye bjln/bcuti dgn ank2 dan bjln/bcuti sendiri tu lain tw. Serupa xda me time ble angkut semua. ak rs me time ak yg plg syok bila ak admit wad 3hr or 4hr sbb bsalin. Peh heaven giler rs tdo xda org kcu, blh mkn dgn tenang.. Hrp2 yg no 3 ni bongsu lh.. Penat wei hadap pregnancy, hadap budk mngis lg. Mls nk ulg cycle yg sme. Tgu dorg besar lk lps tu tglkn sume kt lki ak biar dia jge sorg2 then omak dia ni nk g travel solo, haa gittuw.

Cik Puan Noraini : Dia dua je,kalau kau xdpt laki baik yg jenis ringan tulang faham penat kerja sbgai sorang surirumah, yg jenis xanggap engkau biawak hidup yg dia kena tanggung makan minum maka engkau kena memilih menjadi isteri yang berkerjaya.bila kau ada duit sndiri semua benda ko boleh buat.contoh bila aku nk me time pergi massage ke shopping ke Aku upah pngasuh jaga anak n Aku keluar.kalau suami kau xnk berubah perangai berat tulang dia tu ko bagi jelah kata dua,dia kena Bantu kau atau kau pergi kerja.thats it.aku rasa anak rapat bukan satu masalah kalau dua2 main peranan,kalau ko sorang yg jaga xpyah anak 2-3 anak satu orang pun dah penat yg amat.

Nur Syafinas : Allahuakbar..hidup kalau asyik fikir apa yg kita nak.. apa yg kita suka..pastu xdapat..cmni la jdnya..bahaya bila berfikiran cmtu..Masa berjalan..anak2 akn membesar..hargai masa skrg ni.. smua org mellaui proses ni..kenapa perlu fikir benda yg kita xdpt..kenapa xfikir apa yg kita ada skrg ni..tak faham kenapa ramai sgt ibu2 skrg ni suka berfikiran cmni..sblm kawin xtau ka akan alami semua ni..ai is pelik..syukurrr ubat dia..bukan doc yg merawat

Salmi mat sa : Alhamdulillah… saya ibu anak 5…saya surirumah juga… anak2 semua saya jaga… pening ke, demam ke, suami x pernah cuti.. saya boleh drive… bawa ke klinik pun saya… syukur sekarang semua dah besar n ada yg dah berkahwin… sekarang saya banyak masa utk sendiri n suami, pergi mana2 ber2… saya puas dapat membesarkan anak sendiri… htr anak sekolah disamping jana pendapatan bawa anak jiran n rumah jadi tempat transit anak jiran yg berkerja…

Nur Hidayah : Solutionnya satu je. Husband tu nak taknak kena berani la handle anak2… anak kau sendiri kan, bukan anak orang lain.. Anak2 dah 4y dan 3y kan.. lg la mudah.. bukannya masih baby, masih breastfeeding… Senang cerita, nak seribu daya taknak seribu dalih.. tak berani mende la hai.. anak kau, hadap la… Kecik2 dh anak xnk ngan bapak dia, dah beso sila imagine… Apapun confessor, aku doakan semoga urusan ko dipermudahkan… And semoga husband ko dpt ilham yg dia patut cipta bonding bapak-anak seterusnya kasi ko me time .. jyeahhhhh…Tulus ikhlas dari mak anak 3 kecit2 laki keje shift.. mueheheh

Zanna Nasir : I was in ur place. 1st belajarlah driving. 2nd buat business online. 3rd masukkan anak2 kemas permata atau playschool 4th utk skrg u are not fit for another child. Jadi merancang baik2

Insyallah lepastu akan getting better. And yes sementara ni me time tu dptkan approval kalau xdpt juga cari la turning point. Keep strong..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *