Bila kakak nikah lain, ibu duduk sebelah kakak. Aku rasa pelik, time aku nikah, ibu xnak pula dduk sebelah aku. Akhirnya peristiwa malam tu buat aku buka mata.

Assalamualikum semua, selama ni saya silent reader, baru hari ni teringin berkongsi rasa sebab akhir2 ni saya tengok ramai jugak yang share pasal unfair parents.Saya kenalkan diri serba sedikit, berumur akhir 20an, sudah berkahwin anak satu. Asal saya dari selatan tanah air, menetap di utara setelah saya berkahwin.Saya anak bongsu dari perkahwinan yang gagal.

Disebabkan penceraian ni jadikan saya sangat2 menyanyangi ibu saya dan tentunya lebih dari ayah saya. Tapi sekarang hubungan saya dan ayah saya baik2 sahaja sebab bagi saya apa yang kurang tanggungjawab yang ayah saya laksanakan hanya Tuhan yang menilai.Saya memang tak mampu mewahkan ibu saya dengan apa2, tapi sejak dulu kalau saya kerja part time time study.

Saya akan bagi ibu saya sikit, bila saya dah keje, duit bulanan ibu saya tak pernah miss, kalau saya bonus, saya bagi ibu saya lebih.Kalau keluar ibu saya pegang tudung ke baju memang saya akan terus belikan. Dan saya tak pernah susahkan ibu saya untuk apa2 pon bila saya dah besar. Sebab saya rasa kalau saya tak mampu nak mewahkan ibu saya at least saya tak susahkan hati dia dengan masalah.Lepas saya kawen, kami merantau di utara, saya dengan suami memang jalankan tanggungjawab dekat family mertua saya dan kami akan balik kampung saya secara konsisten.

Kami nak jalankan tanggungjawab kami sama adil tak kisah family saya ke atau family suami. Kami tak pergi berjalan ke mana pon sejak kawen sebab bila ada cuti dan duit lebih kami prefer balik kampung saya.Dulu saya pejam mata semua benda yang unfair dekat saya, tapi Tuhan bagi saya rezeki awal dapat anak, dan ketidak adilan layanan terhadap anak saya jadikan saya sangat2 sensitif. Time saya mengandung, kakak saya pon mngandung anak ke 4, beza 5 bulan dengan anak saya.

Time dia bersalin saya tengah mengandung 4 bulan, saya blk kampung nak ziarah, anak dia yang lain dia tinggalkan dekat ibu saya untuk jaga time die admit. Dia tinggalkan anak dia dengan pakaian yang serba serbi tak cukup.Kami adik beradik ramai2 pegi melawat kakak saya, time balik kitaorang singgah shopping mall. Ibu saya belikan kelengkapan untuk anak kakak saya yang besar tu.

Baju seluar, seluar dalam, dan untuk baby ibu saya beli lebih kurang sepuluh helai baju malam baju siang.Saya ingat ade la sehelai untuk anak saya. Tapi dekat rumah time kemas2 barang adik beradik yang lain tanya ‘banyak baju baby, untuk baby adik sama ke’ ibu saya jawab ‘tak, semua untuk baby kakak, baby adik lambat lagi, tak elok beli awal2’.Saya okay je time ni sebab ingat nt saya pon akan dapat jugak.

Time saya bersalin sehelai baju pon ibu saya tak bagi, even dah 3 tahun umur anak saya sekarang sehelai baju je ibu saya pernah bagi kat anak saya time die pegi jalan2.Time saya bersalin saya pantang ibu saya jaga. Kakak saya bercerai time saya dalam pantang.. dia hantar anak2 die dekat ibu saya untuk jaga time dia pergi setelkan masalah dia. Ibu saya diam je time dia hantar tapi ibu saya mngamuk2 bila dia dah keluar sebab hantar anak2 macam tu je, kot nak bagi duit, kot nak bagi lauk.Yang dengar saya. Yang hadap saya.

Sedikit sebanyak memang emosi saya terganggu. Bila ibu saya letih jaga cucu2 siang, saya tak sampai hati nak kejut ibu saya time malam bila anak saya nak menyusu ke apa. Kadang2 saya sengaja buat sendiri bila ibu saya tanya kenapa tak panggil, saya bagi alasan saya pon baru terjaga je. Seboleh2 saya taknak susahkan ibu saya.Baru2 ni kakak saya kahwin lagi, ni lah permulaan calar2 hati kecil yang saya tanggung berdarah2.

Saya kerja kejar due date, time kenduri tu patut saya kena submit file tapi sebab saya nak cuti saya janji dengan boss saya boleh siapkan file tu before saya on leave. Malam sebelum gerak balik kampung saya tak tidur langsung, siapkan kerja. Pagi tu lepas subuh saya terus gerak. Tak rehat tak tidur.Sampai kat kampung takde sape pon yang sambut kami, mungkin la semua tengah sibuk. Nak tanya perjalanan kami pon tidak.

Kot nak jemput kitaorang minum pon takde.Sampai la suami saya minta air, ibu saya suruh saya buat, tapi buat banyak untuk semua bukan untuk suami saya je, saya baru pegang susu, tiba2 ibu saya sergah suruh cepat, jangan lama2 sangat buat air orang sibuk nak buat kerja lain kat dapur ni. Saya terus cakap ‘saya baru sampai dah kena marah2, saya tak balik jauh2 untuk kena marah’. Tak habes kat situ, ape saya buat ape saya pegang semua jadi salah hari tu.

Saya tanya kakak ipar saya kenapa dengan ibu saya, kakak ipar saya pujuk saya kata ibu saya penat sebab semua die yang buat. Tak habes dekat saya je, anak saya pon kena. Anak saya memang selalu meragam kalau balik kampung, mungkin sebab perjalanan jauh. So memang selalu lah kena kata sebab meragam2.Malam knduri tu anak saya tidur awal saya letak dia dekat sudut rumah, bila ibu saya perasan ‘tidur dah, patutlah sunyi kalau tak tu die je yang memekak,menangis je’.

Anak saya tak besar depan mata ibu saya, tak rindu langsung ke ibu saya dengan anak saya. Saya diam tak cakap apa2. Saya korbankan cuti saya, saya habeskan duit untuk toll minyak, saya tak tidur siapkan kerja saya sebab saya nak balik kampung, tapi yang saya dapat hanyalah kemarahan ibu saya. Serba tak kena semua yang saya buat. Alasan sebab penat, ibu saya penat sebab nak memenuhi kenduri kakak saya, sedangkan ni perkahwinan kedua sepatutnya bersederhana.

Tapi kakak saya nak jugak kenduri gah sebab konon die kawen bujang. Kalau nak buat untuk kakak saya, buat lah tapi tak perlu saya jadi mngsa lepaskan kemarahan kepenatan.Pagi kakak saya nikah, ibu saya duduk sebelah kakak saya, sedangkan time saya nikah kawan2 yang teman saya sebab bila saya minta ibu saya teman kan saya dekat pelamin kakak denagn ibu saya kata tak boleh.

Saya memang duduk luar rumah time kakak saya nikah tu sebab saya rasa hati saya mcm kena siat2.Apa yang jadi time kenduri kakak saya buat saya buka mata. Satu per satu kenangan saya masa kecik terimbas dan semuanya tentang sayangnya ibu pada kakak saya. Pernah masa saya kecik abang saya belikan kain pasang untuk kami yang perempuan.

Tapi ibu saya ambil kain saya buat baju kakak saya sebab ibu saya kata rugi kain pasang buat baju saya sebab saya kecik. Membazir. Sejak kenduri saya betul2 bawak diri, saya takde plan pon nak balik kampung dan pertama kali family kecil saya dapat pergi berjalan, sebab bajet balik kampung kami dah tak guna untuk balik kampung so kami pergi berjalan anak beranak. Ada yang nasihat saya untuk jalankan tanggungjawab saya macam biasa apa yang saya buat selama ni untuk ibu saya.

Tapi saya betul2 dah tak mampu, hati2 saya betul2 luka, saya utaibuan ibu saya dalam semua perkara sebelum ni tapi saya saya hanya dapat kemarahan. Sikit pon tak dihargai. Terima kasih sudi baca kisah saya, saya just nak minta pandangan kalau apa yang saya buat ni betul atau tak. Mungkin saya terbawa2 perasaan.

– Anak yang tak dirindukan (Bukan nama sebenar)

Antra komen ntizen :

Azroul hassan : Puan AYTD, terus buat baik, walaupun lepas ni mungkin dah ada had dan sekatannya. Dan niatkan ia kerana mencari rahmat Tuhan, bukan kerana nak perhatian mak kau. Ya, ia tak mudah, tapi perhatian Tuhan lah yang jauh lebih baik untuk kau. GoodLuck

Siti Oryzalac : I feel you,tp klau dia xmampu bg layanan yg sama mcm dia bg pd kakak awk at least awk cuba jalankan tggjawab pd dia sebagai anak.Itu je,takut klau umur dia xpnjang awk sedih awk terkilan pula.

Xpelah,maafkan dia sbb mcm mna pon dia tetap insan yg melahirkan dan mbesarkan awk.Merajuk xpe tp jgn lama2,anggap ini ujian setiap yg berlaku ada hikmah.

Ikhwana Md Nor : Ada satu cerita cina pasal gempa bumi. Masa gempa bumi tu dua dua anak dia terlibat tertimpa dinding yang besar

Mana yang perlu di selamatkan dulu? Anak lelaki ka anak perempuan. Hati ibu menangis meronta ronta tetap nak selamatkan kedua duanya.

Akhirnya ibu tersebut memilih untuk selamatlan si adik anak lelakinya. Si kakak yang berada di bawah tambunan dinding yang runtuh ni dengar dan kecik hati.

Proses menyelamatkan bermula. Sampai timbunan timbunan batu di angkat dari badan si kakak orang menyangka kakak dah mati.

Orang biarkan kakak duduk bersama sama dengan mayat mayat lain. Si kakak bangun dan meninggalkan tempat tersebut dengan perasaan sakit hati sebab menyangka si ibu lebihkan adik.

Masa berlalu si kakak di ambil oleh orang putih dan di besarkan sebagai anak angkat.

Dia jadi orang yang berjaya. Dan apabila besar dia kembali ke tempat gempa bumi tersebut.

Dia tak cari mak kandung dia sebab kenangkan mak yang pilih kasih.

Tapi entah macam mana mak dia tahu yang anaknya yang di sangka mati tu rupanya tak mati. Mak dia cari dia balik.

Kisah seterusnya korang tengoklah tapi ada satu kata kata mak dia yang sangat menyedihkan di akhir cerita tersebut.

Leen Ozlyn : yg duduk tmpat tt ni akan faham situasi ni. tp takpela, tt nak merajuk kejap. pergi bercuti dgn family, rileks kan minda dr semua kekusutan, lapangkan dada dan refresh semula akal dan fikiran.

Kita manusia biasa, akan selalu dihasut dgn bisikan syaitan. sakit hati, cemburu, iri hati, rasa diri tak diperlukan, semua tu perasaan negatif yg syaitan hasut kita.

inshaaAllah, bila semua dah back to normal sy yakin, tt akan lupakan semua ni dan balik kg semula sbb sy tahu, tt ade hati yg sgt mulia dan begitu sayangkan ibunya.
its okay to take time to heal yourself.
dont worry tt, All is well, inshaaAllah 😊

Rara Yusof : Sebenarnya mak tue sayang.. cuma dia rasa kakak perlu extra attention.. mungkin pada pandangan dia si adik sejenis yg berdikari dan boleh bawak diri.. bab kenduri mungkin sbb kakak pernah mengadu sedih apa semua dekat mak, so bila kakak jumpa kebahagian dia, mak excited smpi tak tahu yang anak sorg lagi tacing, if mak baca tulisan hati ni, confirm dia sedih sebab dia tak sangka dia dah TER buat adik kecik hati, mak mana tak sayang anak? cuma kadang2 nak berlaku adil tue susah.. cuba tgk kebaikan mak kepada kita dulu, jangan tgk kebaikan mak yg lebih dekat kakak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *