Aku ekori tunang jumpa bekas kekasih , tiba2 kereta mereka berhenti depan hotel sejam. Aku tunggu smbil menangis. Agak2 korang mereka tgh buat apa?

Saya pun prnh lalui bende menyakitkan. Cume dlu saya tak confess je. Hehe. Sbb aya takut aya buka aib someone yg saya syg tanpa sengaja. Tapi kali ni saya nk share utk motivate kau and korng yg lain blh ambil sedikit input dari pengalaman aya yg tak seberapa ni. Yup, saya tau mesti kau rasa sgt trbeban bila ko dpt tau yg kau akan kahwin dgn seorg wanita yg dh hilang kesuciannya.

Brcampur baur perasaan kecewa, depress, rasa dikhianati, dlm dilema etc2. Sume perasaan tu ade. Saya tau! But the thing is, if you are a real gentleman, lelaki islam sejati, kau akan terima wanita tu seadanya. Kau akan jaga maruah dia dan janji utk protect dia if you really2 love her.

Everybody make mistakes and deserve 2nd chance. Honestly speaking, bkn sng sorg wanita nk bgtau yg dia dh takde dara kat mane2 laki. Hatta nk bgtau suami sendri pun fikir beribu kali. If that girl decide to confess to you about her past, thats mean dia mmg btol2 syg dn percayakn kau! Bro, kau kene tau knape dia bgtau kau.

Sbbnye dia tak snggup kau tanggung dosa yg dia buat dulu. Mmg skrg ni kau mangsa pun, but in other point of view, kau sedang diuji dgn satu ujian yg bkn calang2 org blh tahan. Yelah kan, at some point kau akan rasa kau better dari dia sbb kau tak brzina. Hmm.. Masa aya kena dulu, aya trfikir why shouldn’t i accept her.

Allah yg Maha Suci blh terima hamba dia wlaupun hamba dia dh brzlna brkali2 dgn beratus pasangan. Kite ni manusia, penuh dgn cacat cela dan dosa, so apa yg buat kita layak utk tolak seseorg atas kesilapan dia yg dulu. Mulia sgt ke kita? Btw lupa nk bgtau yg saya ni hafiz Quran. Xde la nk kata aya ingat 30 juzu tapi aya prnh hafal Quran.

Dan saya sendiri tak sangka yg aya akan diuji dgn ujian mcam ni. Masa dia confess kat aku, saya trdiam. Tapi sbb nk jaga hati dia aya terus senyum dan comfort dia yg tgah nangis. Dia sruh saya tgglkn dia sbb darjat kami bgai langit dan bumi. Dia tak suruh pun saya terima dia.

Saya geleng dan air mata saya terus mengalir laju. Sedih tgok org yg kita syg tgah down mcam tu. Saya ckp saya terima dia. Masa tu aya nmpk muka dia brsinar wlau mata dia brtakung dgn air mata. Coz for her, not in a thousand years dia prnh trfkir akan ada lelaki yg terima dia semudah tu.

Dia senyum dgn senyuman yg paling manis yg prnh saya tgok. Wlaupun nafas dia masih tersekat2. From that moment, mindset aya satu je. No matter what happen, aya janji saya takkan tgglkn dia dan jaga dia sepenuh hati. Dan akan rahsiakn aib dia dari sespe je. Tapi cerita aya tak habis kat situ je. Klau 1st part yg atas ni kau tak sanggup nk hadap, better benti baca dan tgglkn prempuan tu. Sbb cerita yg saya akan smbung ni mungkin akan jdi kat kau jugak. Hmm..

Sbnrnye bile saya terima dia, ujian tu baru je brmula. Lpas saya terima dia, lelaki yg rosakkn hidup dia tu dtg semula. Nak bakal isteri saya kembali kat dia. Dia kata mnyesal sbb tgglkn bakal isteri aya dlu. Tak dpt cara lembut, dia ugut macam2. Nk sebarkn gmbr2 bakal isteri saya yg tak tutup aurat.

Saya nk laporkn kat polis tapi bakal isteri saya ckp tanak. Dia tak snggup klau gmbr2 dia trsebar. Dia ckap dia akan pujuk ex dia tu. Saya pun ikut nasihat dia. Satu hari bakal isteri saya cakap dia nak jumpa ex dia, nk settlekn benda ni. Ex dia nk settle brdua je tanpa kehadiran aku. Saya setuju tapi tanpa pengetahuan bakal isteri aku, sbnrnye saya follow diorg dari blkg.

Diorg pergi tgok wyang, mkn kat tmpt mewah dan br jlan2 sekitar bandar. Saya tidak fikir yg bukan2 sbb pd hemat saya mungkin bakal isteri saya tgah cuba nk lembutkn hati ex dia supaya delete gmbr2 tu. Dari ptg smpai ke mlm saya ekori diorg. Tepat jam 9 mlm, kete diorg brhenti kat dpn hotel di tgah bndr.

Hati saya dh mula fikir yg bkn2 tapi aya cuba istighfar. Sejam diorg dlm hotel tu brsama, dn sejam jugak lah air mata aya brgenang. Saya tak marah, saya kecewa dgn apa yg brlaku. Saya pun balik rumah sbb aya dh tak tahan dah. Makin lama saya duduk situ, makin sakit saya rasa.

Klau ikut hati nk je saya call jbtn agama atau pun serbu je blik diorg. Tapi saya sgt lemah masa tu dan tak mampu nk buat apa2. Esok tu saya jumpa bakal isteri saya. Dgn suara yg lemah dan brketar2, aya ckap saya nk putus. Dia trgamam.

Saya bknnye jenis cpt menghukum cume klau kau jdi saya lah kn. Kau pun mesti akan fikir benda yg sama. Bayangkn lah, kau dh terima dia pun dh cukup baik, tetiba dpan mata kau nmpk bakal isteri kau dok sebilik dlm hotel dgn laki lain, takkan nk suruh saya positive lgi.

Bg saya, dia masih cintakan ex dia. So, better for me to let her go. Dia seolah2 blh baca riak wajah aku. Dia pun mengaya dia tak sengaja brzlna dgn ex dia. Saya ulang eh, berzlna. Masa tu brderau drah kat kepala ni. Saya terus pergi tgglkn dia sbb takut aya tak mampu nk kawal diri.

Alasan yg dia bg tu, bg saya sgt lah tdk logik. Dia tak henti2 msg call saya ckp minta maaf sbb dia tak sengaja. Dia ajak brjumpa dan saya pun setuju wlaupun hati aya ni dh tawar sgt rasa. Dia bgtau secara detail apa yg brlaku. Sbnrnye dia brzina dlm keadaan trpaksa sbb ex dia ugut nk sebar gmbr tu. Dia mmg xde perasaan lgsg masa brzlna dgn ex dia. Masa tu saya rasa sgt trseksa.

Stiap kali dia sebut prkataan zlna buat aya pejam mata dan ambil nafas pnjg. Dlm hati saya tak henti2 doa, ya Allah ujian apakah yg Kau nk berikan pada aya ni. Org yg aya akan kahwin, yg saya dh janji tak tgglkn dia, cerita kat saya psal pnzinaan dia dgn lelaki lain. Saya tak dpt tahan, air mata jantan saya mengalir laju.

Dia cuba explain baik2 utk buat saya fham dan saya cuba letakkn diri saya kat tmpt dia. Sblm kitorg pisah, saya tanya dia smpai bila nk mcam ni? Yelahkn, takkan nk biar bende ni brterusan smpai dh kawen. Tapi dia senyap dan tak blh jwab. Lpas tu, aya buat kajian sendiri. Saya search google, majalah, related muvi and stories pasal kes saya ni.

Makin bnyk saya kaji, saya makin faham apa yg bakal isteri saya rasa sbnrnya. Saya jumpa dia semula dan ckap saya terima dia asalkan dia janji takkan ulang benda yg sama. Dia janji dan kitorg pun brtunang. So, bro. Stkt ni kau snggup tak klau bende ni jdi kat kau? Klau tak snggup, saya nasihatkn kau tgglkn je lah bakal isteri kau tu. Sbb cerita saya tak habis lgi.

Lpas kitorg brtunang, ex dia masih tanak lpaskn dia. Mslh ni xde spe pun tau melainkn kami brtiga. Suatu hari, tunang saya ni mintak kbnrn utk jumpe ex dia sbb ex dia nk jumpe for the last time. Saya tak izinkn dan dia pun setuju je. Tapi saya diuji lgi. Beberapa hari lpas tu baru aya dpt tau yg tunang saya dh kluar pun dgn ex dia. Dan bila saya cek fon dia ada msg psal zlna.

Ya Allah, masa tu hncur sgt2 hati saya ni. Kenapa dia snggup buat saya mcam ni? Saya syg dia dgn sepenuh jiwa aku. Terima baik buruk dia. Telan segala kesilapan dan masa silam dia wlaupun pahit. Tapi dia khianat aku. Saya trseksa sgt masa tu. Saya simpan marah kecewa aku, saya mintak dia explain. Dia nangis2 minta maaf tapi dia ckap mmg susah nk resist ajakan ex dia.

Sbb dia prnh anggap ex dia tu mcam suami dlu dan masa hari kejadian dia sedih tgok ex dia nangis2. So, dia turuti semua kehendak ex dia. Dia merayu2 kat saya suruh aya maafkan dia. Kali ni aya btol2 rasa dia menyesal dgn prbuatan dia tapi hati saya brbolak balik. Masa tu saya trbyang wajah mak aku. Saya menangis. Saya tarik nafas pnjg dan dgn selamba saya ckap saya maafkn dia dan ckap jgn buat lgi.

Mesti korg ckp saya dayus, b0doh dan dungu. Tapi aya tak kisah, sbb aya dh janji dgn dia yg aya takkan tgglkn dia. Saya telan kepahitan tu demi dia yg saya syang. Stiap mlm saya doa nangis2 mintak Allah berikan aya kekuatan dan ketabahan utk lalui semua benda ni. Saya mintak dipermudahkn segala urusan aku.

Saya jumpa ust2 dan kwn2 saya yg alim utk mintak nasihat agama. Alhamdulillah. Skrg kami dh kawen pun. Saya syg isteri saya sgt2. Kami lupakn kisah lama dan buka buku baru lpas kahwin. Dia seorg isteri yg baik dan sgt taat. Saya sgt bhgia skrg. Allah dh janji bhw slps stiap kesusahan pasti dtg kesenangan. Bro, saya tak suruh kau jdi mcam aku. Saya cume nk nasihat, apa2 pun yg brlaya ada hikmahnya.

Makin berat ujian yg kau kena dan kau brsabar dgn ujian tu, makin manis kejayaan yg kau akan dpat. Percayalah..

– H

Antara komen ntizen :

Fatma Zehra : speechless…moga Allah jauhkan aku & keluargaku dr ujian & fitnah dunia ini…

bila zina dah jadi perkara biasa…awak..si suami.. xterasa terhina ke? she has the highest possibility lagi utk berzina lagi lepas kawen nanti..hukumannye ape dik??.

moga Allah ampunkan dosa isteri adik & xbuat lagi..masyaAllah..masih lagi takutt baca

Hulmi Saifullah : Sayang betul ko dengan bini ko, tahniah bro akhirnya da berkahwin..
Tapi kalau sebelum kau kawin, ko confess camni, aku cuma nk cakap :
1) antara ko memang setia tahap dewa atau ko memang terlalu bodo untuk terima dia lagi lepas 2x tipu ko utk zina ngn ex dia… Bukan tipu biasa2 keluar dating, tapi zina..
2) perempuan tu bukan sayang ko mana pun asalnya, dia da lepas rindu ngn ex dia ntah da beberapa kali buat x sengaja ‘last ride’ sebelum dia betul2 nak kawen ngn ko..
3) semoga berbahagia bro

Huda Engku : Moga sabarmu tinggi, katamu berhikmah. Didiklah isterimu menghindari maksiat kerana maksiat bukan terus berlaku begitu sahaja, ia bermula dari hal yang dipandang ringan seperti berbual kosong privately, menonton wayang, dll.

Mula-mula saya rasa kamu bodoh. Namun Tuhan sudah jodohkan kalian berdua, tentu Dia tahu kamu mampu mendidiknya asal kamu bijak buat pertimbangan, berhikmah dan tak putus usaha dan doa dalam mendidiknya.

Jika kamu belum mengahwininya, tentu saya tidak setuju kamu pandang enteng kisah zinanya yang berulang kali. Kamu sudah mengahwininya, maka saya ucap selamat. Moga bahagia sampai syurga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *